Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ

Ο «ταλαντούχος αθλητής»
«Είναι ξεκάθαρο πως χρειάζονται κάποια φυσικά προσόντα, φυσικό ταλέντο. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο το τι μπορούν να κάνουν οι μυς σου, αλλά και το τι βρίσκεται μέσα στο κεφάλι σου και η ψυχολογική κατάσταση. Υπάρχουν εξαιρετικοί αθλητές που μπορούν να νικήσουν τον οποιοδήποτε στη μέρα τους, αλλά όταν υπάρχει πίεση, δεν μπορούν να ανεβάσουν την απόδοση τους σε άλλο επίπεδο. Οπότε είναι ένα συνδυασμός φυσικού ταλέντου αλλά και ψυχολογικής κατάστασης. Πρέπει να είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις πολύ σκληρά. Ακόμα και οι ταλαντούχοι αθλητές πρέπει να κάνουν θυσίες. Υπάρχουν κάποιοι που θα τους δεις να προπονούνται ακόμη και την ημέρα των Χριστουγέννων ή να κάνουν το κάτι παραπάνω στην προπόνηση τους. Είναι θέμα το να έχεις «εμμονή» για να γίνεις όσο καλύτερος γίνεται και αυτό είναι που απαιτεί πολλή πειθαρχία αλλά και θυσίες σε άλλους τομείς της ζωής σου».
Το παραπάνω κείμενο είναι η απάντηση του Τζόναθαν Έντουαρντς σε ερώτηση για το «Τι καθορίζει έναν μεγάλο αθλητή σε σχέση με έναν απλό αθλητή;». Ο Τζόναθαν Έντουαρντς είναι από το 1995 μέχρι και σήμερα ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο τριπλούν στο στίβο με 18.29, με πολλούς τίτλους σε Ολυμπιακούς αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο «βλέπει» τον αθλητισμό ένας αθλητής με ταλέντο, η επιτυχία του οποίου, ωστόσο, στηρίχθηκε στη δουλειά και την καθημερινή προπόνηση. Τα λεγόμενά του αποτελούν στοιχεία για τη διαχείριση του ταλαντούχου αθλητή.
Η ύπαρξη ταλέντου δεν φαίνεται να είναι το μόνο στοιχείο που καθορίζει την επιτυχία ενός αθλητή. Το ταλέντο αναφέρεται στη δυνατότητα που έχει κάποιος αθλητής να αποκτά δεξιότητες και ικανότητες αρκετά γρήγορα, εξαιτίας πιθανώς της βιολογικής-σωματικής δομής του. Η ύπαρξη του ταλέντου είναι φανερή σε μικρές κυρίως ηλικίες, όπου η εγγενής ικανότητα είναι περισσότερο διακριτή. Οι ταλαντούχοι αθλητές φτάνουν πολύ γρήγορα σε καλό επίπεδο στο άθλημά τους. Αυτό είναι πιθανό να είναι και το μεγαλύτερό τους «μειονέκτημα». Όταν φτάνεις γρήγορα σε καλό επίπεδο σχηματίζεις την άποψη ότι η απόκτηση δεξιοτήτων δεν απαιτεί ιδιαίτερη δουλειά και προσπάθεια. Όταν ωστόσο, η περαιτέρω απόκτηση δεξιοτήτων απαιτεί εστίαση στη λεπτομέρεια και πολλές ώρες δουλειάς, τότε οι ταλαντούχοι αθλητές, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Παράλληλα, οι υπόλοιποι συναθλητές τους, μέσα από τη δουλειά θα φτάσουν στο επίπεδό τους και τότε βιώνουν περισσότερη πίεση από το περιβάλλον τους.
Σε μια πρόσφατη έκθεση/απολογισμό της Αγγλικής ομοσπονδίας για ένα πρόγραμμα ανάδειξης ταλέντων στο ποδόσφαιρο, φάνηκε ότι μετά τη διαδικασία της επιλογής ταλέντων, το 67% των ταλαντούχων αθλητών εγκατέλειψαν τον αθλητισμό σε διάστημα λιγότερο από τρία χρόνια. Αυτό δείχνει ότι το ταλέντο δεν είναι ο βασικός παράγοντας για την παραμονή των αθλητών στο χώρο του αθλητισμού, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα οδηγώντας τους πρόωρα σε εγκατάλειψη. Εκφράζεται επίσης η άποψη ότι, για να συνεχίσει ο ταλαντούχος αθλητής σε πιο υψηλό επίπεδο, θα πρέπει να αποκτήσει ή να μετατρέψει το ταλέντο του σε «ταλέντο για δουλειά». Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα του Πιτ Σάμπρας, ως προς την έννοια του ταλέντου. Ο συγκεκριμένος αθλητής του τένις, απορρίφθηκε σε διαδικασίες αξιολόγησης ταλέντων πέντε φορές σε μικρή ηλικία, με βασική αιτιολογία την έλλειψη ιδιαίτερου ταλέντου και το μειωμένο ύψος του. Η διαρκής προσπάθεια, ωστόσο, τον κατέστησε νούμερο ένα για πολλά χρόνια στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, με βασικό στοιχείο του το πολύ καλό σέρβις, για το οποίο γενικότερα απαιτείται ο αθλητής να έχει μεγάλο ύψος, κάτι που ο Σάμπρας δεν είχε! Στον αθλητισμό, το αισιόδοξο για τους αθλητές που δεν θεωρούνται ταλαντούχοι, περικλείεται στη φράση: «όπου δεν υπάρχει ταλέντο, υπάρχει αρκετή δουλειά», ως συστατικό της επιτυχίας. Η επιτυχία δεν αποκλείεται σε καμία περίπτωση, την προσεγγίζει εκείνος που θα δουλέψει και θα προσπαθήσει περισσότερο.
Ζαρώτης Γιάννης
Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 17-18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Λόγω της σοροκάδας που θα έχουμε το Σαββατοκύριακο δεν θα είναι εφικτό να πέσουμε στη θάλασσα. Σκέφτηκα λοιπόν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ικανοποιήσουμε την επιθυμία πολλών για ένα επίσημο ρεπό της ομάδας. Η συνάντηση του ψυχολόγου θα μεταφερθεί εκτάκτως την Κυριακή.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΙΟΠ

Αν και προσπαθώ να μην κοιτώ τα αποτελέσματα, και κάνω και τα παιδιά να τους ενδιαφέρει πιο πολύ η απόδοση από το τι θα γραφτεί στο χαρτί, αισθάνομαι ότι κάποιοι γονείς δεν είναι σύμμαχοι μου σε αυτό.
Μην βλέπετε την ιστιοπλοΐα σαν ιππόδρομο και τα παιδιά σας άλογα  γιατί δεν είναι. Δεν υπάρχει καμία αναλογία στο άθλημα μας που να λέει ότι όσο πιο πολύ προπόνηση έχεις  κάνει τόσο πιο καλά θα πας βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα αυτή είναι η συνταγή αλλά ως τότε, περίμενε… Είναι τόσοι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να τρελαθείς αν τους γράψεις  στο χαρτί.
Ούτε αριθμητική είναι το άθλημα μας. Πολλοι παλιοί πρόεδροι ομίλων οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με το άθλημα, κάθε χρόνο μετά το πανελλήνιο έπαιρναν τα αποτελέσματα και τα σύγκριναν με αυτά της προηγούμενης χρονιάς ανάλογα την αριθμητική πρόοδο που παρατηρούσαν  είτε κρατούσαν είτε άλλαζαν τον προπονητή!
Αν θέλετε πραγματικά να δείτε την πρόοδο του παιδιού σας αρκεί μόνο να δείτε το αποτέλεσμα όλης της ομάδας. Η δέσμευση σε αυτό που κάνουν είναι κάτι σημαντικό επίσης. Όταν έχεις το 60% της ομάδας να κάνει προπόνηση 4 φορές την εβδομάδα ανελλιπώς είναι επιτυχία. Όταν επίσης πάρεις την πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων των παίδων και δεν εστιάσεις στις  θέσεις και  στα ονόματα αλλά στους ομίλους θα δεις ότι δεν υπάρχει άλλη ομάδα με τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών στης 25 πρώτες θέσεις αυτού του διασυλλογικού, όπως αντίστοιχα πέρυσι δεν υπήρχε άλλη ομάδα που να έβαλε τόσους αθλητές στο πανελλήνιο κύπελλο στις δεκαπέντε πρώτες θέσεις της γενικής. Αν τύχει και δεις τέλος καμία φωτογραφία και συγκρίνεις την κατάσταση των πανιών που είχαν εσκεμμένα οι αθλητές μας συγκριτικά με τους άλλους θα πάρεις μια γεύση της προόδου μας ως τώρα.
Και αφορμή για αυτά που γράφω δεν είναι ότι θέλω να αγιάσω τα γένια μου γιατί κάτι τέτοιο δεν με απασχολεί, αλλά γιατί κάποιοι από τους αθλητές μου    λένε ότι έχουν άγχος και φόβο για το αποτέλεσμα που θα φέρουν.
Να ξέρετε ότι αναπόφευκτα ασκείτε  πίεση στα παιδιά σας, και είναι δικαίωμα σας, προσέξτε όμως να είναι με σωστά κριτήρια.
Γελαώ με τους άλλους ομίλους που διαφημίζουν της επιτυχίες τους στο facebook, ο Εinstain ειπε  Αν Α = επιτυχία, τότε η εξίσωση είναι: Α = Χ + Υ + Ζ, Χ είναι δουλεία, Υ είναι διασκέδαση και Ζ είναι κράτα το στόμα σου κλειστό.
Ευχαριστώ