Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΤΟΣ

Και να λοιπόν τα κατάφερες και έφτασες στο σκοπό σου. Χαίρεσαι πανηγυρίζεις και το γλεντάς. Και καλά κάνεις γιατί το αξίζεις. Όλα αυτά μέχρι τον επόμενο αγώνα. Τότε καταλαβαίνεις τι έχει γίνει και τι σε περιμένει. Ξαφνικά άρχισες να γίνεσαι νευρικός και να προσπαθείς να κάνεις πράγματα που ποτέ δεν είχες σκεφτεί πριν.
Ο προπονητής σου, ο μπαμπάς σου, ο έφορος σου, ο Πρόεδρος του ομίλου σου, όλοι είναι μέσα στο μυαλό σου και σου μιλάνε. Εσύ αρχίζεις να αγχώνεσαι. Η σκέψη σου είναι θολή. Δεν μπορείς εύκολα να συγκεντρωθείς.
Γιατί? Τι έγινε ξαφνικά?
Νομίζεις ότι όλοι τώρα έχουν τις ίδιες απαιτήσεις από σένα. Όλοι περιμένουν να σε βλέπουν συνέχεια πάνω στο βάθρο. Αισθάνεσαι ότι πρέπει συνέχεια να αποδεικνύεις ότι είσαι καλός και δεν ήταν τυχαίο.
Βαρύ έτσι !!
Κάποιοι το αντέχουν, κάποιοι άλλοι θέλουν το χρόνο τους για να το ξεπεράσουν. Μην πανικοβάλλεσαι. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή την ζωή. Σκέψου …. σκέψου πόσο κουράστηκες πριν φτάσεις στην κορυφή. Σκέψου την διαδρομή σου. Σκέψου τις αγωνίες σου και το πόσες φορές το ονειρεύτηκες?
Τα κατάφερες γιατί το άξιζες. Κανένας δεν φτάνει ψηλά από σύμπτωση. Ίσως σύμπτωση και λίγο τύχη ήταν η πρώτη ή η δεύτερη θέση. Αλλά αυτό συμβαίνει συνέχεια και σε όλους. Το να ξεχωρίσεις όμως από τους πολλούς και να φτάσεις το στόχο σου, είναι το αποτέλεσμα της δικής σου δουλειάς, του κόπου σου, της προσπάθειάς σου. Και έχεις κάθε δικαίωμα μετά από αυτό να έχεις τα πάνω και τα κάτω σου.
Όμως πάντα θα είσαι μπροστά από τους πολλούς, ακόμα και αν δεν πετυχαίνεις τον ακριβή σου στόχο. Δεν χρωστάς να αποδείξεις ξανά σε κανέναν ότι είσαι καλός. Γιατί είσαι.
Ηρέμησε και θα δεις τον εαυτό σου πολλές φορές ξανά να βρίσκεται σε αυτήν την θέση. Θα έρχεται μόνο του, όταν εσύ πια θα έχεις καθαρό μυαλό και αυτοπεποίθηση. Και όσο περισσότερο πιστεύεις στον εαυτό σου, τόσο πιο πολύ καθαρό μυαλό θα έχεις. Και θα τα καταφέρνεις. Βάζε πάντα εφικτούς στόχους και μην αφήνεις την απειρία σου να σε κυριεύει.
Να ξέρεις ότι και οι “ αντίπαλοί ” σου πάνω κάτω το ίδιο αισθάνονται. Και όσες πιο πολλές φορές τα καταφέρεις , τόσο πιο χαλαρός θα μπαίνεις μέσα και δεν θα σε νοιάζει. Θα ξέρεις ότι είναι δικαίωμά σου να κάνεις και τις στραβές. Για αυτό και υπάρχουν και οι πεταμένες. Γιατί όλοι το γνωρίζουν αυτό.
Κάποτε είχα την τύχη να κουβεντιάσω με ένα Έλληνα Ολυμπιονίκη, ο οποίος μου είπε ότι σταμάτησε τον πρωταθλητισμό γιατί δεν άντεχε άλλο πια το να αποδεικνύει συνέχεια το ποιος ήταν. Όλοι περίμεναν πάντα από αυτόν την επιτυχία και ήταν έτοιμοι να τον υποτιμήσουν σε κάθε αποτυχία. Σκέψου αν για εκείνον ήταν τόσο βαρύ, τι είναι για σένα. Όμως όλα είναι μόνο στο μυαλό σου και στο μυαλό αυτών που περιμένουν στην γωνία όλους όσους πέτυχαν κάτι.
Οι άνθρωποι που πρέπει να σε ενδιαφέρουν, όπως οι γονείς σου, ο προπονητής σου, οι φίλοι σου, ο όμιλός σου ξέρουν. Και είναι εκεί για να στηρίξουν όλες σου τις προσπάθειες και τις καλές και τις άσχημες. Για τους άλλους αδιαφόρησε και δες εκείνοι τι κατάφεραν για να έχουν το δικαίωμα της κρίσης.
Σημασία έχεις εσύ. Και εσύ από δω και μπρος θα είσαι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος αντίπαλος του εαυτού σου. Να θυμάσαι ότι για όλους είναι πιο εύκολο να φτάσουν στην κορυφή από το να κρατηθούν εκεί.
Γιατί εκεί ψηλά είσαι μόνος σου … μάθε να το αντέχεις …. και να ισορροπείς !

Δεν υπάρχουν σχόλια: