Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΑΤΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ?

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Η  φυσική δραστηριότητα βοήθα στην ανάπτυξη και βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Οι έρευνες  δείχνουν ότι στην εποχή μας η σημασία της φυσικής δραστηριότητας  για το παιδί είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Έχει παρατηρηθεί για παράδειγμα ότι τα πολύ δραστήρια παιδιά παρουσιάζουν μικρότερες  πιθανότητες να υποφέρουν αργότερα από υψηλή πίεση, διαβήτη, καρκίνο του παχεος εντέρου, παχυσαρκία και στεφανιαία νόσο.
Είναι επίσης γνωστό πως η φυσική άσκηση διώχνει το στρες. Κάποια παιδιά βιώνουν το στρες, κατάθλιψη και τη νευρικότητα στον ίδιο βαθμό με τους ενήλικες. Κι επειδή η καλή φυσική άσκηση βελτιώνει την υγεία, ένα παιδί που βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο ξεκούραστο και να παρουσιάζει  μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια. Ακόμα και η μέτρια φυσική δραστηριότητα έχει αποδειχτεί  πως βελτιώνει τις δεξιότητες  των παιδιών στην αριθμητική, στην ανάγνωση και στην απομνημόνευση.
Όμως ο αθλητισμός περισσότερο από την απλή φυσική άσκηση, χαρίζει στο παιδί πολλά περισσότερα από την καλή φυσική κατάσταση, συμβάλει τόσο στην ψυχολογική όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη του. Ο αθλητικός ψυχολόγος Glyn Roberts που στη διάρκεια των δυο προηγούμενων δεκαετιών έχει εργαστεί κατά κύριο λόγο στον τομέα του παιδικού αθλητισμού, υπογραμμίζει το γεγονός πως οι αθλητικές δραστηριότητες συγκροτούν ένα σημαντικό μαθησιακό περιβάλλον για το παιδί.
«Ο αθλητισμός μπορεί να επηρεάσει  την ανάπτυξη  του αισθήματος αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης  του παιδιού», εξηγεί  ο Δρ Roberts. «Επίσης, μέσα στο πλαίσιο του αθλητισμού εδραιώνεται και αναπτύσσεται η θέση του ατόμου ανάμεσα στους συνομήλικους  του, καθώς και η αποδοχή του από αυτούς».
Ένας τρόπος για να κερδίσει το παιδί την αποδοχή των συνομηλίκων του είναι το να διαπρέπει σε δραστηριότητες τις οποίες τα άλλα παιδί έχουν σε μεγάλη εκτίμηση, λέει ο Roberts. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, τα παιδιά προτιμούν να ασχολούνται με τον αθλητισμό παρά με οτιδήποτε άλλο. Μια έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες πολιτείες έδειξε πως τα αγόρια και τα κορίτσια του γυμνασίου προτιμούν να διαπρέπουν στα αθλήματα παρά στα σχολικά μαθήματα. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε πως ειδικά τα αγόρια του γυμνασίου προτιμούν να αποτύχουν στην τάξη παρά στον αγωνιστικό χώρο.
Επειδή ο αθλητισμός είναι σημαντικός για τα παιδιά, το να είναι καλά σε κάποιο άθλημα αποτελεί γι αυτά ισχυρό κοινωνικό προσόν. Ειδικά τα αγόρια χρησιμοποιούν τα αθλήματα και τα παιχνίδια ως μέτρο σύγκρισης του εαυτού τους με τους φίλους τους. Τα παιδιά που διαθέτουν αθλητικές ικανότητες γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από τους συνομήλικους τους και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν αρχηγοί ομάδων . Τα παιδιά αυτά συνήθως διαθέτουν και περισσότερες  κοινωνικές δεξιότητες .Πρωταρχικός στόχος των γονιών και των προπονητών είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν την επιτυχία την οποία έχουν ανάγκη ώστε να νιώσουν πως οι άλλοι τους εκτιμούν και τους αποδέχονται. Κάθε παιδί μπορεί να επιτύχει σε κάποιο άθλημα!



Δεν υπάρχουν σχόλια: