Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΜΠΟΡΕΙΣ

Αποφασίζεις ότι σου αρέσει η ιστιοπλοΐα και ξεκινάς να παίρνεις μαθήματα.
Βρίσκεσαι σε τμήμα αρχαρίων ή στην προαγωνιστική ανάλογα τον όμιλο και τα τμήματα που έχει. Γρήγορα βλέπεις ότι μαθαίνεις να πηγαίνεις το σκαφάκι και σου λένε ότι σύντομα θα λάβεις μέρος σε αγώνες. Εκεί η αμέριμνη ιστιοπλοΐα που έκανες μέχρι τώρα, γίνεται ανταγωνιστική.
Μπαίνεις στον αγώνα και χάνεσαι…

Δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Όμως ξέρεις ότι επιτυχία για σένα είναι να καταφέρεις να τερματίσεις έστω και σε μία κούρσα. Τα κατάφερες, αισθάνεσαι ότι τώρα ανήκεις και συ στο club των ιστιοπλόων. Εκεί συναντάς τα υπόλοιπα παιδιά. Ακούς για αυτά πολλά. Μερικά από αυτά είναι ινδάλματα. Αισθάνεσαι ότι είναι οι καλοί…
Αναρωτιέσαι εάν ποτέ θα γίνεις σαν αυτούς.
Ο καιρός περνάει και συ πια είσαι στην αγωνιστική ομάδα του ομίλου σου. Ένα όνειρο που εκπληρώθηκε…
Εκεί πια κάνεις προπόνηση με τους καλούς…
Τρίβεσαι μαζί τους καθημερινά, όμως αυτοί πάντα σε περνάνε. Προσπαθείς πολύ να ανέβεις, όμως ότι και να κάνεις αυτοί είναι πάντα καλύτεροι. Εσύ τους σέβεσαι, ο προπονητής σου λέει κοίτα πως το κάνει αυτός …έτσι πρέπει και συ. Προσπαθείς αλλά δεν είναι εύκολο…. Δημιουργείς ένα θρύλο γύρω από αυτόν. Μέσα σου πιστεύεις ότι ποτέ δεν θα τον ξεπεράσεις.
Μιλάς με τους γονείς σου με πολύ σεβασμό για αυτόν. Είναι το δικό σου μέτρο σύγκρισης. Πας ξανά στους αγώνες και εκεί βλέπεις και άλλους, ακόμα καλύτερους. Όλοι μιλάνε για αυτούς. Συνήθως είναι στις πρώτες θέσεις.
Εσύ το παίρνεις απόφαση. Θα είσαι πάντα πίσω τους…..
Η ιστιοπλοΐα είναι ανταγωνιστική, και μαθαίνεις ότι πρέπει και συ να κερδίζεις. Πως όμως; Δεν υπάρχει περίπτωση όσο υπάρχουν οι τάδε στην κατηγορία….
Και απογοητεύεσαι… γιατί δεν μπορείς να το πιστέψεις.
Και όμως μικρέ μου φίλε μπορείς…..
Αρκεί να σου πω ότι και εκείνοι από την δική σου θέση ξεκίνησαν και τα ίδια αισθανόντουσαν. Ακριβώς τα ίδια με σένα. Και απογοητευόντουσαν μέχρι που ήρθε η σειρά τους. Μερικοί σε άλλη κατηγορία. Δεν έχει σημασία. Όμως ήρθε κάποτε η σειρά τους.
Στην αρχή ξεκινάς χωρίς να το καταλάβεις και από τις 6 κούρσες καταφέρνεις να τερματίσεις μέσα στη δεκάδα στις 2. Είναι μία επιτυχία, αλλά η επόμενη αργεί και συ ακόμα νιώθεις ότι ποτέ δεν θα τα καταφέρεις. Βιάζεσαι…. Έρχεται όμως η μέρα που κάνεις 4 καλές. Ακόμα όμως νιώθεις ότι τίποτα και ποτέ δεν θα σε κάνει να ξεπεράσεις τους καλύτερους. Δεν ξέρεις ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.
Δες εκείνους τι κάνουνε…. και μίλα με τον εαυτό σου και να’ σαι δίκαιος.
Δίνεις τα ίδια όπως και αυτοί; Κουράζεσαι το ίδιο; Το αγαπάς όσο και εκείνοι;
Εάν ναι τότε γρήγορα θα δεις ότι υπάρχει όριο τερματισμού. Και εσύ θα τους φτάσεις και ίσως να τους ξεπεράσεις κι’ όλας. Αρκεί να το πιστέψεις μέσα σου. Αρκεί να προσπαθήσεις το ίδιο. Αρκεί να δώσεις τα ίδια όπως και αυτοί.
Δεν υπάρχουν ινδάλματα.
Υπάρχουν αθλητές που αγάπησαν αυτό που κάνουν ίσως περισσότερο από άλλους, που στερήθηκαν πράγματα για να καταφέρουν να βρίσκονται στην κορυφή. Που πίστεψαν στον κόπο τους και ανταμείφθηκαν.
Και εσύ μια μέρα θα τα καταφέρεις εάν το θέλεις πραγματικά.
Και γρήγορα θα δεις ότι θα φτάσεις στο σημείο όπου άλλες φορές θα κερδίζεις και άλλες φορές θα είσαι πιο πίσω γιατί έτσι είναι η ιστιοπλοΐα.
Αλλά και συ μπορείς πίστεψέ το.
Στην ιστιοπλοΐα ότι δώσεις το παίρνεις μια μέρα πίσω…

Δεν υπάρχουν σχόλια: